Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015

«Μετάνοια και Προσευχή»



Με ομιλητή το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο, συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Περιβλέπτου της πόλης μας οι εσπερινές ομιλίες, που φέτος έχουν ως θεματικό τους άξονα την προσευχή.
Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Εσπερινού και στο τέλος ανέπτυξε το θέμα «Μετάνοια και Προσευχή», λέγοντας στον πρόλογό του:
«Για μια ακόμα Κυριακή μας αξιώνει ο Θεός να συνευρεθούμε εν προσευχητική συνάξει και να εκζητήσουμε το έλεός Του. Και ταυτόχρονα, με τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, συνεχίζουμε την πνευματική εργασία μας προσεγγίζοντες το μυστήριο της προσευχής, την πνευματική δηλαδή αυτή εργασία που μας καθιστά συνόμιλους του Θεού σε κάθε στιγμή, σε κάθε περίσταση, σε κάθε τόπο».


Εν συνεχεία, εστιάζοντας στο θέμα ο κ. Μάξιμος ανέφερε:
«Σήμερα θα επιχειρήσουμε μια εμβάθυνση της εργασίας και της εμπειρίας της προσευχής σε σχέση με την εσωτερική μας στάση, σε σχέση με την κατάσταση μετανοίας. Πρόκειται για δύο αλληλοδιαδεχόμενες καταστάσεις, δύο ενέργειες του πνεύματός μας που αλληλοενισχύονται και η μία στηρίζει και προάγει την άλλη. Όσο δηλαδή πιο έντονη γίνεται η προσευχή τόσο η χάρις του Θεού ενεργεί και βαθαίνει τη μετάνοια κι όσο βαθαίνει η μετάνοια τόσο ελκύεται η χάρις και εγκατοικεί “εν τοις εγκάτοις ημών”, ώστε να ενεργείται η προσευχή, η συνομιλία με το Θεό, η επικοινωνία με Εκείνον και η διαμονή ημών εν τω Θεώ.
Στις προηγηθείσες ομιλίες στη σειρά αυτή, γευτήκαμε ήδη τους καρπούς από την εμπειρία της Εκκλησίας μας, όπως αυτή δίδεται, χαρίζεται από τον Κύριο με τρόπο αποκαλυπτικό και συγκλονιστικό, με τρόπο γλυκύ και ευώδη κι όπως κατόπιν περιγράφεται απ’ τους αγίους της Εκκλησίας μας ανά τους αιώνες. Σήμερα, θα συνεχίσουμε την εργασία μας βασιζόμενοι και πάλι στον ασφαλή πνευματικό χώρο της εμπειρίας των αγίων, στις μαρτυρίες τους στα συγγράμματά τους, στα αποφθέγματά τους, στις συμβουλές και τις διδαχές τους…».
Με μια τέτοια διδαχή, του Αγίου Ιγνατίου Μπριαντσιανίνωφ*, έκλεισε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας την ομιλία του:
«Ο χειροποίητος ναός σε κάθε ακολουθία γεμίζει με θυμίαμα. Έτσι ο αέρας στο ναό είναι πάντοτε γεμάτος από μια πνευματική ευωδία, που προέρχεται από το θυμίαμα. Κατά τον ίδιο τρόπο, ο αχειροποίητος ναός, εκείνος του οποίου τεχνίτης και δημιουργός είναι ο Θεός, ο χριστιανός δηλαδή, πρέπει να είναι πάντοτε γεμάτος με το φρόνημα και το αίσθημα της μετανοίας. Το αίσθημα της μετανοίας πρέπει να ξυπνάει στην κάθε προσευχή, πρέπει να συνοδεύει την προσευχή, να την υπηρετεί, να της δίνει φτερά. Να την υψώνει στο Θεό. Χωρίς αυτό, δε θα μπορέσει ποτέ η προσευχή να υψωθεί από τη γη, να ξεπεράσει τη διάσπαση».
Μετά το πέρας της ομιλίας, στην αίθουσα τελετών του ενοριακού ναού της Περιβλέπτου προσφέρθηκε κέρασμα τόσο στο Σεβασμιώτατο και στους ιερείς όσο και στους πολυπληθείς πιστούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ενορίας.

*«Προσφορά στον ορθόδοξο μοναχισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου