Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014

Η Αγία Μαρίνα στα Γιάννινα

 
 
Σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες των Ιωαννίνων, την Καλούτσια, ο ενοριακός Ναός είναι αφιερωμένος στη Μεγαλομάρτυρα Αγία Μαρίνα. Την παλαιότερη πληροφορία που έχουμε για τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας, είναι ότι κτίστηκε το έτος 1791. 
Δε γνωρίζουμε αν παλαιότερα υπήρχε Ναός και καταστράφηκε, όπως επίσης δε γίνεται καμιά αναφορά Ναού Αγίας Μαρίνας στις προ του 1611 εκκλησίες των Ιωαννίνων.
Ο Ιερός Ναός της Αγίας Μαρίνας πυρπολήθηκε την 27 Αυγούστου του 1820, όταν τα σουλτανικά στρατεύματα πολιορκούσαν τα Ιωάννινα. Πυρπολήθηκε και πάλι το 1829.  Ήταν ο ωραιότερος και λαμπρότερος από τους Ναούς των Ιωαννίνων, όπως αναφέρει ο Άγγλος περιηγητής των αρχών του 19ου αιώνα Χιουζ, ο οποίος και τον είχε επισκεφθεί.  
 
 
Ο σημερινός Ναός ανεγέρθηκε με τη γενναιοδωρία των αδελφών Ζωσιμάδων το έτος 1852 και ιδιαίτερα του Νικόλαου Ζωσιμά. Είναι τρίκλιτη βασιλική, με έντονη την επίδραση από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής. Είναι τρισυπόστατη. Διαιρείται σε τρία κλίτη με δύο κιονοστοιχίες και δέχεται άπλετο φως από τις δύο σειρές παραθύρων στη βόρεια και νότια πλευρά. Σε αυτές τις πλευρές του Ναού οι υπάρχουσες τοιχογραφίες δεν έχουν ενιαίο κύκλο θεμάτων, ούτε χρονολογία. Το υψηλό πέτρινο κωδωνοστάσιο τελείωσε το 1949.
Το 1999 στη νότια πλευρά, τυχαία, αποκαλύφθηκαν παραστάσεις, που ανήκουν στην πρώτη ιστόρηση του Ναού. Το τέμπλο είναι κατασκευασμένο από ξύλο, με ελαφρό σκάλισμα και επιχρυσώθηκε το 1900. Στο νότιο μέρος της αυλής υπάρχει ναϊδριο αφιερωμένο στο Νεομάρτυρα Αγ. Ιωάννη τον εξ Ιωαννίνων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου