Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Ο Μητροπολίτης Θεόκλητος και ο Νεομάρτυρας Γεώργιος



Ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωαννίνων κυρός Θεόκλητος, ως αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ι. Μ. Ιωαννίνων, ήταν εκείνος που πραγματοποίησε την Ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου, του εν Ιωαννίνοις αθλήσαντος και πολιούχου ημών, την 26η Οκτωβρίου του 1971, εκατόν τριάντα τρία χρόνια από το «δι’ αγχόνης» μαρτύριο του Αγίου μας, στις 17 Γενάρη του 1838.


«...Τα ανακομιζόμενα ως άνθη εαρινά οστά του μάρτυρος ο Πρωτοσύγκελος -ο σημερινός Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος- παρέδιδε στους παρεστώτας εν κατανύξει αρχιερείς, οι οποίοι τα παρέδιδαν στον Ιωαννίνων Σεραφείμ. Ο οικείος Μητροπολίτης ένδακρυς παρελάμβανε αυτά…
Βαθεία συγκίνηση προκλήθηκε, όταν ο Πρωτοσύγκελος ανεκόμισε με φόβο και ευλάβεια την τιμία κάρα του αγίου, την οποία, αφού ασπάστηκε εν συντριβή, παρέδωσε στον Μητροπολίτη του…» (Κ. Π. Βλάχος, «Βίος του αγίου ενδόξου νεομάρτυρος Γεωργίου του εν Ιωαννίνοις» - Ιωάννινα 2000).

«Τελουμένης δε της εκταφής ταις του Πρωτοσυγκέλου χερσίν, ου η κλήσις Θεόκλητος»

«…και νυν μετά πολυχρόνιον ταφήν, τα σα λείψανα τα σεπτά, οσίαις χερσίν ανακομισθέντα εκ λαγόνων της γης, χαράς έπλησαν πάντας…»

Πολλά χρόνια μετά, το 1991, ο δεσπότης μας αναμιμνησκόμενος, έγραφε στο Λεύκωμα της Ανακομιδής, μια έκδοση του Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου (της Μητροπόλεως) Ιωαννίνων:
«Επιφωσκούσης της εικοστής έκτης Οκτωβρίου, πάσα η πόλις των Ιωαννίνων… προσπελάζοντας τον Τάφο του Νεομάρτυρα Γεωργίου, του εν Ιωανίννοις αθλήσαντος, για να αναλάβει εξ’ αυτού τα καθαγιασθέντα λείψανα του τιμίου σκηνώματος του πολιούχου της… και να αποδώσει την προσήκουσαν τιμήν στα λείψανα του προστάτη της Αγίου, να εκφράσει το θαυμασμό και το δέος, να καταθέσει ικεσίαν εκτενή, για να κερδίσει την πρεσβεία Του, ώστε να καταξιωθεί της, έστω και για ελάχιστα, προσπέλασης στο χώρο του Αγίου και της Θεότητας…».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου