Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Το σιναϊτικό μετόχι των Ιωαννίνων



Στη διασταύρωση των οδών Βαλαωρίτου και Αρχιμανδρείου της πόλης μας υπάρχει η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, που αποτελεί μετόχι του ομώνυμου μοναστηριού που βρίσκεται στην χερσόνησο του Σινά.
Η παλιά εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην πόλης μας πρέπει να κτίσθηκε το 1771.
Ο ναός αυτός, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Αραβαντινό, είχε ανακαινιστεί το 1801. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1872 η εκκλησία είχε υποστεί σοβαρές ζημιές και τη χρονιά εκείνη με δαπάνη της Αγγελικής Παπάζογλου, το Σιναϊτικό μετόχι στην πόλη μας ανεγέρθη εκ θεμελίων και δημιουργήθηκε η σωζόμενη ως σήμερα εκκλησία.
Το 1911 τοποθετήθηκε ρολόι στο καμπαναριό, το οποίο δωρίθηκε από την Αρετή Ζώτου και την Ειρήνη Κωνή.



Στο Σιναϊτικό μετόχι της πόλης μας υπάρχει αντίγραφο του «Αχτμανέ» (έγγραφο για τη χορηγία προνομίων) που έδωσε στο μοναστήρι του Σινά ο προφήτης Μωάμεθ, όταν το 625 οι μοναχοί ζήτησαν την προστασία του.
Το έγγραφο αυτό φέρει την δεξιά παλαμική υπογραφή του προφήτη και αποδείχτηκε σωτήριο και για το δικό μας μοναστήρι, που την περίοδο της Οθωμανικής κυριαρχίας το έκανε χρήση, αρκετές φορές.
Χάρη στην εξασφαλισμένη αυτή ασυλία του μοναστηριού ο χώρος του χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές ως καταφύγιο χριστιανών αλλά και ως αποθήκη πυρομαχικών στους Ελληνοτουρκικούς πολέμους του 1897 και 1912 - 13.
Στο καμπαναριό της εκκλησίας, την περίοδο της Γερμανικής κατοχής, δυο Ελληνόπουλα ύψωσαν την Ελληνική σημαία.
Στην πλάκα που έχει τοποθετηθεί, διαβάζουμε:
«Στις 23 Φεβρουαρίου 1943 οι έλληνες πατριώτες Ελευθέριος Παπαγγέλης και Ανώνυμος (κατ΄ επιθυμίαν του) ύψωσαν την Ελληνική σημαία στο καμπαναριό για την τριακοστή επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης και τον περίγελο των στρατευμάτων κατοχής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου