Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Λίνα Νικολακοπούλου




Η στιχουργός Λίνα (Ευαγγελία) Νικολακοπούλου γεννήθηκε στα Μέθανα στις 30 Ιουνίου του 1958. Η μητέρα της ήταν δασκάλα και ο πατέρας της στρατιωτικός. «Από τη μια παιδεία, από την άλλη πειθαρχία», αναφέρει.
Σπούδασε κοινωνικές και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο Αθηνών. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα κινηματογραφίας στη σχολή Σταυράκου και σκηνοθεσία θεάτρου στη σχολή Πέλου Κατσέλη.
Σπούδασε κλασική κιθάρα στο εθνικό και ελληνικό ωδείο Αθηνών.
Στο Πάντειο συνάντησε το Σταμάτη Κραουνάκη: «Η συνάντησή μας ήταν μοιραία. Ήμουν πάρα πολύ ήσυχη μαζί του. Ο άνθρωπος αυτός καταλάβαινε  τι έλεγα και αυτό με γέμιζε ευτυχία».
Το 1981 πρωτοεμφανίζεται στην ελληνική δισκογραφία. Με το τραγούδι «Να σου λερώνω το φιλί», στο δίσκο «Σκουριασμένα χείλια» του Σταμάτη Κραουνάκη με τη Βίκυ Μοσχολιού.
Εκτός από τον Κραουνάκη, η Λίνα Νικολακοπούλου συνεργάστηκε με το Μίκη Θεοδωράκη, το Θάνο Μικρούτσικο, το Νίκο Αντύπα, το Γιώργο Χατζηνάσιο, το Γιάννη Σπανό, το Γιάννη Σπάθα, το Νίκο Κηπουργό, το Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Αντώνη Μιτζέλο, το Χρήστο Νικολόπουλο, τον Γκόραν Μπρέγκοβιτς…
Το 1998 έγραψε στίχους για τρία ανέκδοτα τραγούδια σε μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, στο δίσκο της Δήμητρας Γαλάνη «Ο χορός με τη σκιά μου».
Τραγούδια, σε δικούς της στίχους, της ερμήνευσαν η Χάρις Αλεξίου, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Μανώλης Μητσιάς, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Γιάννης Πάριος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, η Μαρινέλλα, η Μίλβα, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη, η Τάνια Τσανακλίδου, η Ελένη Δήμου, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, η Ελένη Βιτάλη, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Δημήτρης Μπάσης, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Γιώργος Μαρίνος, το Τρίφωνο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου