Πέμπτη 21 Μαΐου 2009

Ημερίδα στο Μέτσοβο για τον άγιο Νικόλαο

Επίμονα τέθηκε προς τον παριστάμενο Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο, από τον Δήμαρχο Μετσόβου Κ. Τζαφέα και από τους συμμετέχοντες στην επιστημονική ημερίδα που έγινε την Κυριακή στην κωμόπολη για τον Μετσοβίτη Νεομάρτυρα Νικόλαο, το θέμα της ανέγερσης ναού προς τιμήν του αγίου, σε οικόπεδο που ήδη έχει παραχωρηθεί.
Ο Μετσοβίτης άγιος Νικόλαος αποτέλεσε το επίκεντρο ημερίδας που διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο των Μετσοβιτών της Αθήνας και το Λαογραφικό - Μορφωτικό Σύλλογο Μετσόβου «Ο Νικόλαος Τζαρτζούλης». Στην ημερίδα πήραν μέρος εκπρόσωπος της Μονής Βαρλαάμ Μετεώρων, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Παντούλας, αρκετοί Τρικαλινοί και πλήθος κόσμου, ενώ τηλεγραφήματα απέστειλαν οι υφυπουργοί Κώστας Τασούλας και Σταύρος Καλογιάννης, καθώς και ο πρώην υπουργός Αντώνης Φούσας.
Ο αναπλ. καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρίτος, που ιδιαίτερα έχει ασχοληθεί με τον Νεομάρτυρα Νικόλαο, παρουσίασε τις υμνολογικές αναφορές σ' αυτόν. Μάλιστα σημείωσε ότι η υμνολογία για το Νικόλαο, «δίνει διέξοδο στον τραγικό άνθρωπο της εποχής μας, που βαρύνεται από έντονη πνευματική αστάθεια, ισχυρές ψυχικές μεταπτώσεις και δυνατά στοιχεία ενοχής, ένα δυνατό πρότυπο, που δείχνει τον τρόπο υπερβάσεως των ψυχικών αδιεξόδων. Και αυτός είναι η μεγάλη μεταμορφωτική δύναμη της μετάνοιας και η σταθερή σχέση με τον Αναστάντα Ιησού, που είναι η υπέρβαση όλων των αδιεξόδων».
Η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γλυκερία Χατζούλη αναφέρθηκε στις εικονογραφικές αποτυπώσεις του Νεομάρτυρα. «Δόξα της Εκκλησίας και του Γένους», χαρακτήρισε τους Νεομάρτυρες ο Σχολικός Σύμβουλος Θεολόγων Ηπείρου - Κέρκυρας και Λευκάδας Τριαντάφυλλος Σιούλης. Ως πληρέστατο και διδακτικό αξιολόγησε το βιβλίο του Μιχάλη Τρίτου «Ο Μετσοβίτης Νεομάρτυς Νικόλαος», κατά την παρουσίασή του, ο κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Θεσσαλονίκης Ιωάννης Κογκούλης.

(Από την εφημ. Πρωινός Λόγος)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου